Home » Pomoć u učenju

Pomoć u učenju

Preporučujemo svima koji nisu zadovoljni postignutim uspjehom u toku ove školske godine, nije još sve gotovo… pročitajte i pokušajte!


Evo kako sebi pomoći i u nekoliko zadnjih sedmica škole popraviti ili barem pokušati popraviti koju ocjenu.

1. OBJAVI NA SVA ZVONA

Na veliki komad papira, formata A3, a po mogućnosti i veći napiši plan za učenje. Neka plan sadržava tačnu satnicu koji si namijenio učenju sve do kraja školske godine. Ovaj pla kat stavi na neko mjesto na kojem će ga svi ukućani vidjeti. Ovako će svi znati da si učenje shvatio ozbiljno (OK, sigurno će reći – malo si se kasno sjetio, ali bolje ikad nego nikad). Osim toga, time se zapravo obvezuješ da ćeš se plana doista i držati jer si ga javno predstavio većem broju ljudi.

2. POČNI RANO

Ako ideš u školu ujutro, učenje obavi ubrzo nakon nastave. Ako ideš popodne, jutro je najbolje vrijeme za učenje. Nikada nemoj ostavljati za zadnji tren jer onda od svega sigurno neće biti ništa.

3. MENTALNE MAPE

Sigurno ste u školi već učili o mentalnim mapama, a sada je pravo vrijeme za njihovo prakticiranje. Dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Iznenadit ćeš se kako je neke stvari mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo bubaš napamet. Pomoći ti može i smišljanje zanimljivih rečenica čije će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak.

4. BUDI OFFLINE

Ovo zapravo znači da se makneš od kompjutera, televizora, radija, a mobitel zaboraviš u hodniku ili ga jednostavno ugasiš. Ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i 'brecaš se' na svaki zvuk zvona na mobitelu, tu učenje nema nikakve šanse.

5. VJERUJ U BANANE

Mnogi posežu za kahvom, čajem ili kakvim energetskim pićem kako bi im mozak bio sposobniji za učenje. Međutim, stvar je mnogo jednostavnija i zdravija – i svjetski tenisači Federer i Nadal priznaju da kada im treba jača koncentracija ili jednostavno više energije – posegnu za bananom.

6. ISCENIRAJ FRANCUSKU REVOLUCIJU

Dobro, ne mora biti baš Francuska revolucija, može biti bilo koji dio iz gradiva koji ti je teže sjeo i nikako ga ne možeš zapamtiti. Pozovi prijatelja ili prijateljicu i zajedno prijeđite dio gradiva koji te muči i onda možete odglumiti nešto (onako, po svome) ili uzeti olovke i neka vam one posluže kao likovi. Mogućnosti je mnogo, a činjenice koje se ovako iznesu sigurno ćeš mnogo, mnogo lakše zapamtiti! Osim toga, i zabava je zagarantirana. Ma ko je ono rekao da historija mora biti dosadna!

7. KARTICE

Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje te zezaju i teško ih je memorirati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i kad prolaziš čitaj.

8. ISPITIVANJE

Pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te izrešeta pitanjima. Za ovo ti može poslužiti i mama, tata, brat ili sestra. Bitno je da ne viriš u odgovore, a to je lakše ako te netko drugi ispituje.

9. NAGRADA

Ako si se držao plana i programa za određeni dan i naučio dio koji si sebi zadao, nagradi se. Neka to bude nešto sitno, ali slatko – primjerice, pogledaj svoju omiljenu emisiju na TV-u (ali nakon što završi ugasi TV!), odigraj jednu igricu (samo jednu!) ili kupi sebi omiljenu čokoladu.

Motivacija je jako važna stvar. Ne samo u školi, već i u prijateljstvu, ljubavi, odnosima s roditeljima. Iako svima s vremena na vrijeme entuzijazam pada, dobro se uvijek vratiti na tračnice i ostati motiviran.

Bez motivacije život postaje otužan i dosadan, čisto sivilo. Stoga je poželjno u svakodnevni život postavljati ciljeve i stremiti njihovom ostvarenju. Svim ciljevima trebamo dati jednaku važnost i jednako se brinuti o njima. Evo kako!

1. motivacijski trik

Zapiši svoj cilj

Želiš ispr aviti jedinicu iz matematike? Ili izaći na spoj s dečkom koji ti se sviđa mjesecima? Jednostavno želiš bez straha izreći svoje mišljenje kada si u društvu s prijateljima? Što god to bilo – zapiši svoj cilj (ili više njih) i stavi ga ondje gdje će ti uvijek biti pri ruci i gdje ćeš se uvijek moći podsjetiti na njega. Ne umanjuj ni snagu podsvijesti. Sjeti se slavne rečenice iz jednog romana velikog brazilskog pisca Paola Coelha – kada nešto zaista želiš svim srcem, cijeli svemir će se posložiti da tako i bude.

2. motivacijski trik

Nagradi se

Nagrada je super stvar. Kada postigneš neki cilj, ne zaboravi se nagraditi. Ovo je jako bitno – nemoj nagradu ostavljati za kasnije! Nagradi se odmah, sada! To može biti omiljena velika čokolada, časopis koji već dugo samo promatraš na kiosku, odlazak na piknik ili izlet. Na tebi je da odlučiš šta voliš i za čim već neko vrijeme žudiš.

3. motivacijski trik

Podijeli svoj plan s bliskom osobom

Neka to bude osoba koja te podupire i voli. Reci joj svoje planove i zatraži njezinu podršku. Kad sa nekim podijeliš ciljeve, teže će biti odustati od njih!

4. motivacijski trik

Slušaj muziku

I to pozitivnu muziku! Muzika s pozitivnim riječima donosi pozitivne stvari u život osobe koja je sluša, kao što su socijalna osjetljivost te više brige za svoje bližnje. Uz muziku je sve ljepše. Istraživanja su pokazala i da se tjelovježba produžuje ako se uz nju sluša muzika. Dakle, šta čekaš, okreni radio!

5. motivacijski trik

Razmišljaj

Vizualizacija je vrlo bitna. Zamišljaj da učiš da bi ispravio jedinicu iz matematike. Ili o tome da si našla način prići dečku koji ti se sviđa. Razmišljanje o nekom problemu ili cilju veoma je jaka stvar kada se radi o motivaciji jer zapravo imaš namjeru koja to potiče.

Preuzeto sa: http://www.tportal.hr/teen